C++ Programlama Dili Nedir ve Neler Yapılabilir ?
C++ Programlama Dilinin Okunuşu ve Kim Geliştirmiştir ?
İlk olarak makalemizde C++ programlama dilinin okunuşu hakkında bilgi vermek ile başlayalım. C++ programlama dilinin okunuşu si plas plas diye okunmaktadır. Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından beri geliştirilmeye başlanmış ve halen geliştirilmekte olan bir programlama dilidir. İlk olarak adı Sınıflarda C (C With Classes) olarak adlandırılmıştır. Sonradan ismini C++ olarak değiştirmiştir.
C++ programlama dili C programlama dili ile bir çok benzerlik taşımaktadır. Ama aralarında unutulmayacak kadar da farklılıklar bulunmaktadır. Arasında ki farkı düşünecek olursak C++'ın nesne paradikmasını kullanmasıdır. Bu yöntem programlamaya olanak sağlamaktadır. Sınıflar sayesinde ise yeni tanımlar yapılabilir veya elde bulunan türleri yeniden inşa ederek üretebilmektedir. Bu yenilikler arasındaki çok biçimlilik özelliği bulunan sınıflardan yeni türetimler yapabilmektedir.
C++ Programlama Dili Nasıl Yazılır ?
C++ programlama dilini kodladıktan sonra Windows kısmına aktarımı yapılan dosyanın uzantısı .cpp' dir. Not defterinde bile C++ programlama dili kullanarak kodlama yapılabilir fakat bu kod kümelerinin çalışması için bir derleyiciye ihtiyaç vardır. Örnek verecek olursak GCC, CLANG gibi derleyicileri kullanarak dönüşümler yapılabilir.
C++ Programlama Dilinin Dezavantajları Nelerdir ?
C++ programlama dilinin orta seviyeli bir programdır. Orta seviyeli program olmasından dolayı bellek kullanımının iyi ayarlanması yani yapılması gerekmektedir. Peki bellek yönetimini iyi yapmazsak ne olur diye sorar gibisiniz. Bellek yönetiminin yanlış ve düzgün ayarlanmaması, belirlenmemesi sızıntılara yol açabilmektedir. C++ uzun soluklu bir programlama dili olmasına rağmen güvenilir diller arasına girememektedir. C++ da bellek bellek yönetimini ve ayarlanmasını yaparken hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum sizi yavaşlatabilir veya bu programlama dilinden soğutabilir.
C++ Kullanım Alanları Nelerdir ?
- Oyun yapımında kullanılır.
- Grafik programlarında kullanılır.
- Mühendislik alanlarında kullanılmaktadır.
- Windows işletim sisteminin işleyişinde buna bağlı programlarda kullanılmaktadır.
- İşletim sistemlerine bağlı kütüphanelerde kullanılmaktadır.
- Bilgisayara bağlı olan donanım sürücülerinin bazı yerlerinde kullanılır.
- Veri tabanı işlemlerinde kullanılmaktadır.
Oyun Yapımında : Bir çok firma kullanmaktadır.
Bu kullanıma Örnek verecek olursak UNREAL ENGİNE oyun yapım programını
kullanırlar. Bu oyun yapma programı ile oyun geliştirmek daha kolay
olabilir.
Grafik Programlarında : Grafik programları derken aslında grafik motorlarını kastediyoruz. Bu motorlara örnekler verecek olursak Unreal Engine, Unity, CryEngine grafik motolarını söyleyebiliriz.
Mühendisli Alanları : Mühendislik dünya da olmazsa olmaz bir teknik alandır. Dünyanın gelişmesi ve yeni bilgi aktarımının oluşması için mühendislik çok büyük bir yer kaplamaktadır. C++ programlama dilinin de bu alana etkisi ve yardımı çok büyüktür. Mühendislik alanında Matlab, Solidworks, Ansys, Simulink gibi programlar ile kullanılmaktadır.
İşletim Sistemlerine Bağlı Programlarda : İşletim sistemi denince aklımıza ilk gelen Windows işletim sistemidir. Windows işletim sistemi Microsoft tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Windows işletim sistemine bağlı programlarda C++ programlama diline ihtiyaç duyulmaktadır. Yani şunu diyebiliriz ki C++ programlama dili Windows için bir gerekliliktir.
Veri Tabanı İşlemlerin de Kullanılmaktadır : Veri tabanı dünyaca ihtiyaç duyulan en önemli alanlardan bir tanesidir. Bu alanının kullanıldığı yerler şunlardır E-ticaret platformlarında, web sitelerindeki kullanıcı kayıtlarını tutmak için kullanılır.
Kod Örneği Açıklaması : Şimdi aşağıda sizlere vereceğimiz kod örneğinde yapmak istediğimiz. Ekrana Merhaba Taso Code Konsoluna Hoş Geldiniz yazdırmak olacaktır. Bu kod dizisi her programla dilinde baş kısımda kullanılmaktadır.
KOD ÖRNEĞİ :
#include <iostream> : Bunun anlamı program için bir kütüphane tanımlamaktır.
using namespace std ;
int main () { : değişken tanımlamak için kullanılır.
cout << "Merhaba Taso Code Konsoluna Hoş Geldiniz " << endl ;
return 0 ;
}
Bu makalemizde sizlere C++ Programlama dili hakkında bir çok temel ve akılda bulunan soruları yanıtlamak amacı ile araştırmalar yapıp gerekli doğru bilgiyi vermeye çalıştık.
Yorumlar
Yorum Gönder