Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

HTML NEDİR ? HTML HANGİ ALANLARDA KULLANILIR ?

HTML NEDİR ? HTML HANGİ ALANLARDA KULLANILIR ? Herkese selam dostlar. Bu makalemizde sizlere html nedir ve kullanım alanları nelerdir sorusunun cevabını en iyi şekilde vermeye çalışacağım. Yazımızı hazırlarken resmi site kaynaklarından bilgi alarak ve inceleyerek sizlere doğru bilgiyi aktarmış olacağız. Makalemizde kod örnekleri vererek daha anlaşılır bir hale getireceğiz. Verilen kod örneklerini sizlerde kullanabilirsiniz. Html Nedir ? Web sitesi oluşturmak veya geliştirmek isteyenlerin hem araştırdığı hem de öğrenmesi gereken bir bilgidir. Html bir programlama dili değildir. Html metin işareti dili olarak adlandırılmaktadır. Html oluşturduğumuz web sitelerini browser sistemlere optimize ederek sisteme uyumlu olmasını sağlamaktadır. Her web sitesi oluşturulurken html metin işareti dili kullanılması gerekmektedir. Eğer sizlerde bir web programlaması ile ilgileniyorsanız html metin işareti dilini bilmek zorundasınız. Kısaca özetlemek gerekirse kullandığımız arama motorlarına uygun v...

JavaScript Programlama Dili Nedir ? JavaScrip Hangi Alanlarda Kullanılır ?

 JavaScript Programlama Dili Nedir ? JavaScrip Hangi Alanlarda Kullanılır ? 

Makalemize hoş geldiniz. Bu makalemizde JavaScrip nedir, hangi alanlarda kullanılır, ne işe yarar, nasıl programlanır sorularını yanıtlayacağız. Makalemizi hazırlarken resmi kaynaklardan ve güvenilir kaynaklardan yardım aldık. Makalemizde JavaScript ile yazılımış bir kod kümesi eklemiş olacağız. İyi okumalar diliyoruz. 

JavaScript Programlama Dili Tarihçesi

1995 yılının Aralık ayında çıkmıştır. JavaScript'in çıkma amacı ise web siteleri geçmişte sadece statik yapıya sahipti. Statik yapının değişmesini isteyen yazılımcılar bunu Netscape yani kurucu firmaya ilettiler. Kurucu firma bu değerleri inceleyerek bir karara vardır. Kararın sonucu ise JavaScript programlama dilini ortaya çıkartmıştır. Microsoft teknoloji firması JavaScrip dilini desteklemiştir.


JavaScript Nedir ? 

JavaScript, web yazılımcılarının oyun geliştirmek veya bir web sitesini daha dinamik, kullanışlı hale getirmek için kullandığı bir yazılım dilidir. JavaScript dilini kullanırken yanında kullanılması gereken 2 temel dil daha bulunmaktadır. Bu diller HTML ve CSS dilleridir. Bu diller ile temelleri oluşturulan bir web sitesi JavaScript ile tamamen güçlü ve dinamik bir web sitesi halini alır. Web sayfası içeriği oluşturmak kullanılabilmektedir. Bu iki dil hakkında biraz bilgi verelim.

HTML Metin İşareti Dili Nedir  ?

Web sayfası oluşturma kısmında web sitesinin temellerini oluşturur. Açılımı Hyper Text Markup Language olarak bilinir. HTML bir programlama dili değildir. HTML bir metin işareti dilidir. HTML metin işareti web sitelerin de paragraf, satır vb. gibi eklentileri oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Bir site yapmak için çok önemli değeri vardır. Kod kümesinin yazılacağı yeri tanımlamaktadır. Bu kodu yazmak için bilgisayarınıza bir program yüklemek gerekmez. Not defteri kullanarak bile html kodu ile bir web sitesi oluşturulabilir ama web sitesi güçlü bir web sitesi olmaz.

KOD ÖRNEĞİ 

<html> : Kodun başlangıcıdır. Web siteleri bu başlangıç ile başlar her zaman
<head> : Head kodu bir anlatım başlangıcıdır. Web sitesi hakkında bilgi verir.
<title> : Tarayıcıda görünen bir başlıktır. 
<body> : Bütün kodların içine yazıldığı ve web sitesinin tasarlandığı kısımdır.
<p> : Paragraf başlangıcını göstermektedir. 
<strong> : Güçlü ve kalın yazmaya yarar. Bu kod içinde bulunan yazılar kalın olur.

CSS Nedir ? 

CSS basamaklanmış stil katmanları anlamına gelmektedir. CSS ile yazı kalınlığı, font, genişlik ve görseller üzerinde düzenlemeler yapılabilir. Etkili bir CSS kodlaması bir web sitesini güçlü hale getirebilir. Tasarımı kolaylaştırır. Kullanıcılara yenilik sunar ve web sitesini kullanışlı hale getirir. 

KOD ÖRNEĞİ 

color : Bu kod renk belirlemek için kullanılır. 

background-color : Arka plan rengi belirler. 

JavaScript Kullanım Alanları 

Günümüzde ki bütün web sitelerinde kullanılmaktadır. Web sitelerini daha kullanışlı hale getirmek için tercih edilen bir dildir. İnternet sitelerinin kullanışını arttırmak için kullanılır. Html kodlarının içine yazılarak kullanılmaktadır. Kullanılması ve öğrenilmesi kolay bir dildir. Oyun yapmak için kullanılır. Oluşan hataları kolay bulunur. Mobil uygulama geliştirilebilir. Browser oyunları geliştirilebilir. 

JavaScript Kod Örneği 

Şimdi aşağıda yazacağımız kod üst tarafta açılan mesaj kutusunda "Merhaba Taso Code Sayfasına Hoş Geldiniz" yazısı içinde bulunacaktır.

<script>

alert ( "Merhaba Taso Code Sayfasına Hoş Geldiniz")

</script>

Evet dostlar sizlere bu makalemizde JavaScript programlama dilinin tarihçesinden, JavaScript nedir, html, css, hakkında en doğru ve kaynaklı bilgileri vermeye çalıştık. Makalemizi hazırlarken resmi kaynaklardan ve güvenilir kaynaklardan yararlandık. Umarım beğenmişsinizdir. Yazımızda rahat anlaşılabilmesi için kod örnekleriyle ve anlatımlarla destekledik. Farklı yazılımla alakalı makalelerde görüşmek üzere. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar